8 gode tips til jul med irritabel tarm 

irritabel tarm med til en julefrokost

Jul med irritabel tarm – en svær kombination!

Det er jul ★ Det er dejligt ★ Det er hyggeligt ★ Vi hygger specielt med mad & mad & mere mad & søde sager & selvfølgelig noget til ganen.

Det er også lidt problematisk for os med irritabel tarm/ irriteret tyktarm/mavegener mm.!

Specielt når man elsker julen, som jeg gør. Alle traditionerne, sild, karrysalat og en lille snaps både til det den ene og det andet ben. Hvordan søren kommer man igennem julen, ja faktisk hele december uden at ligne én der er gravid i 5. måned med en konstant ildelugtende aroma efter sig? Værst er at den søde juletid også tit forårsager mange mavesmerter og andet ubehag. Jul med irritabel tarm kan derfor være noget af en udfordring.

Hvad gør man så?

Er det i den tilstand man bare har lyst til at julehygge, nej vel.
Er det her man har lyst til at melde fra til de sociale arrangementer, fordi man ikke orker mere, højst sandsynligt.
Får man det bedre af at ligge hjemme gennem hele julen og isolere sig socialt, næppe.

Alle har det forskelligt med deres irritable tarm og jeg kan selvfølgelig kun tale for mig selv og hvordan det er lykkedes mig at komme igennem julen indtil videre uden for mange mavegener.
For det første ved jeg at det sociale samvær giver mig energi og livsglæde. Derfor har jeg holdt fast i at jeg VILLE deltage i alle julefrokoster lige fra juleræset startede i november måned, selv om jeg blankt indrømmer at det var lidt uoverskueligt.

For hvordan med julemaden?

Jeg har i mange måneder spist en gluten- og mælkefri kost med begrænset sukker og alkohol, da jeg har fundet frem til at det er den bedste diæt for min mave. Det har jeg tænkt mig at holde fast i, for jeg har for længe siden besluttet at jeg vil gøre ALT for at undgå at have ondt i maven hele tiden.

Hvordan gjorde jeg helt konkret?

Svaret er jeg gik i dialog. Nu kan man tænke at det lyder ret enkelt og banalt, men faktisk kan det være ret komplekst. Man vil jo nødig fremstå som hende, den besværlig eller mærkelige med egen medbragt mad. Til hver julefrokost har jeg først skulle overvinde tanken om at være til besvær og så finde energien og overskuddet til at formulere en mail (i god tid inden) for at høre:
”Hvad mon julefrokostmenuen står på? Det er bare fordi at…”

Hvordan gik det?

★ Julefrokost med det nye arbejde: Til min overraskelse var der flere andre i samme båd som mig. Derfor kunne jeg tage for mig at de mange, lækre retter uden at det var på bekostning af mit helbred. Jiiiihaaaa – sikke en lettelse!

★ Julefrokost med veninderne: Ud af en gruppe på ti piger, var der to andre med intolerancer. Det var sammenskudsgilde og værten uddelegerede retter og satte en stor dyd i at konstruere en menu, som alle kunne spise. En stor succes!

★ Julefrokost i sommerhus med andre veninder: Her lavede vi maden sammen og jeg vidste, hvad jeg skulle undgå og havde selv taget brød med. På trods af det fik jeg meget ondt i maven, hvilket varede i to dage, SUK! Der var få ting, hvor jeg ikke havde mulighed for at tjekke ingredienslisten og her tog jeg chancen. Det fortrød jeg, men måtte også konkludere at sådan går det bare en gang imellem, selv om man passer på langt hen ad vejen.

★ Julefrokost med andet arbejde: Jeg ringede til cateren inden. Hun var forholdsvis forstående og vi snakkede lidt om hvad der var gluten- og mælkefrit i deres buffét. Hun kunne ikke nå at bage brød, så det tog jeg selv med. Hvilket jo ikke var et problem, når jeg vidste det inden. Alt i alt en ok oplevelse.

Når jeg vælger at gå i dybden med hver enkelt julefrokost, så er det for at vise at hvis man overvinder egne eventuelle barrierer og går i dialog, er det min klare erfaring at man bliver mødt med forståelse. Folk vil oftest gerne tage hensyn og det ender med at blive en rigtig hyggelig aften uden mavegener. Jeg har derfor samlet mine tips udfra min erfaring med en jul med irritabel tarm.

Mine 8 gode tips til dig med irritabel tarm og julemad i sigte er:

  1. Gå i dialog, send en mail eller tag en snak om hvordan I sammen kan løse mad-intolerance udfordringen.
  1. Byd selv ind med opskrifter eller at du laver en ret, du ved du kan tåle.
  1. Vær med til at lave maden og husk at tit kan man have ting adskilt, hvis der f.eks. er noget i en salat eller dressing du ikke tåler.
  1. Gå nogle gode ture i julen, hvor du er sammen med din familie på en anden måde end rundt om bordet.
  1. Sørg for at få prioriteret at bevæge dig, så du hjælper din fordøjelse på vej.
  1. Lav/sørg for der er alternativer til juleslik, som du kan tåle – ellers bli’r det for surt ;-).
  1. Beslut dig for inden du går til bordet, hvad du vil spise og drikke. Hvis du vælger at hoppe med på julevognen, så lad det være en aktiv beslutning. Nyd det i fulde drag og vær indstillet på at tage ”regningen” efterfølgende.
  1. Det vigtigste råd af alle! Når dine forsøg ikke lykkes og du står frustreret med ondt i maven, så vær din egen bedste ven. Det kan være svært at finde balancen med en irritabel tarm. Det er en lang proces og det kræver tålmodighed og stor selvomsorg. Julen er specielt et tidspunkt, hvor du bliver sat på prøve. Vær god ved dig selv.

Mangler du inspiration til julemad du kan spise? 

Lækre alternativer til julemad kan man finde forholdsvis let på nettet. Yderligere er der begyndt at komme flere madlavningsbøger med det fokus.

Jeg kan bl.a. anbefale www.madforlivet.dk – her kan du downloade en gratis juleopskriftsbog og få inspiration til bl.a. lækker konfekt.

Indenfor serien “Maveglad” er en bog, der hedder “Maveglad julemad”. Har ikke selv prøvet den, men har flere af deres andre bøger. Deres opskrifter er uden gluten, laktose og raffineret sukker. De bruger tit en del honning, så hvis du bakser med fruktose intolerance skal du selv finde en substitut.

Slutteligt vil jeg dele opskriften på den ris á la mande jeg tager med til juleaften HER.

Tilføj kommentar

Din email vil ikke blive publiceret. Felter med * skal udfyldes.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adresse:
Masnedøgade 20, 2. sal - Østerbro
Telefon:
28960325
E-mail:
mail@betterwaysofliving.com